Benzina Orlen - Jižní spojka Bráník

Čerpací stanice roku, ORLEN Unipetrol RPA s.r.o

Orlen - Jížní spojka Bráník

Jedna z prvních vlaštovek, respektive orlů

Rušná Jižní spojka spojující Barrandovský most s rušnou křižovatkou s Průmyslovou ulicí ve Štěrboholech je rájem pumpařů. Čerpacích stanic zde napočítáte celkem devět, z toho čtyři patří OMV, dvě Shellu a tři síti Orlen Benzina, respektive Orlen. My jsme tentokrát navštívili poslední červenobílou oázu těsně před Barrandovským mostem. Její totem a atika totiž nedávno prošly obměnou. Mořského koníka nahradil hrdý polský orel a nápisy Benzina se změnily na Orlen.

Hustý provoz generuje zákazníky

Čerpací stanice Orlen Benzina zde přitom nestojí dlouho. Ještě do roku 2017 své služby nabízela v barvách rakouského řetězce OMV, který tehdy prodal koncernu Unipetrol celkem 68 čerpacích stanic. Aktuálně se tato čerpací stanice v rámci celého řetězce 430 čerpacích stanic Benzina přejmenovala jako jedna z prvních na Orlen, a zahájila tak proces, který postupně zanechá české jméno Benzina historii.

Nějakou dobu fungovala čerpací stanice pouze s novou atikou, přebarvenými stojany a totemem, v roce 2020 však prošla kompletní rekonstrukcí v rámci nového konceptu čerpacích stanic Orlen Benzina. Dnes již zde stopy po rakouském řetězci nikde nenajdete. Nové technologie od firmy Washtec se zde dočkala i mycí linka, která nabízí zážitkový program FoamSensation s pěnovou a světelnou show. Na rekonstrukci ještě čeká zastřešené nádvoří čerpací stanice, nicméně starší, ale spolehlivé výdejní stojany Wayne stále poskytují bezproblémový provoz.

Čerpací stanice Orlen stojí u čtyřproudé Jižní spojky na relativně velkorysém pozemku. Sjezd je přehledný, příjezd k čerpacím stojanům snadný a prostoru je zde dostatek i pro velké náklaďáky, přestože ty sem zase tak často nezavítají, protože kamionová doprava je odkloněna z této části Jižní spojky u sjezdu na Spořilov k dálnici D1 a Pražskému okruhu. I tak je provoz na této komunikaci mimořádně hustý především ve všední dny a v době dopolední i odpolední dopravní špičky prakticky stojí. Mnoho zákazníků sem často zajíždí jenom proto, aby si odpočinuli od poskakování v nekončících kolonách. Mimochodem, koncem října zde měli zákazníci ještě jeden důvod k zástavce. Čerpací stanice Orlen na Jižní spojce totiž byla vybrána jako jedna ze čtyř pump celé české sítě, které se dostalo té cti prezentovat závodní monopost týmu Alfa Romeo F1 Orlen.

Kompletní sortiment paliv

Zákazníci čerpací stanice mají díky velkorysému prostoru k dispozici celkem sedm výdejních stojanů. Tři jsou určeny na rychlovýdej nafty pro nákladní automobily, čtyři multiproduktové a oboustranné pak mohou využívat řidiči osobních automobilů. Zde najdeme kompletní sortiment pohonných hmot od Orlen Benziny počínaje standardními aditivovanými palivy Efecta (benzin Efecta 95 a nafta Efecta Diesel) a konče prémiovými palivy Verva (benzin Verva 100 a nafta Verva Diesel). S ohledem na absenci kamionové dopravy zde nenajdete výdejní stojan na kapalinu AdBlue, kterou si mohou zákazníci zakoupit v plastovém obalu. Stejně tak zde zatím nenajdete nabíjecí stojany pro elektromobily ani plynné pohonné hmoty LPG nebo CNG. Při naší návštěvě bylo všude čisto a u žádného stojanu nechyběly odpadkové koše, hasicí přístroj ani pomůcky na mytí oken.

U všech stojanů pro osobní automobily zákazníci mohou platit prostřednictvím mobilního telefonu přes systém, který pro síť Orlen Benzina zajišťuje společnost Unicode Systems. Jak už bylo popsáno výše, mobilní telefon využijete také při návštěvě mycí linky. Zde si buď můžete vybrat v shopu jeden z programů a zaplatit normálně u pokladny, nebo si stáhnout aplikaci Mycí Digi Linka do mobilního telefonu, zaregistrovat se a pak už si jen vybrat v aplikaci mycí program a zaplatit jej. Vůbec přitom nemusíte vystoupit z automobilu. Kamera u vjezdu do linky rozpozná registrační značku, pustí vás dovnitř a tam se automaticky spustí vámi zvolený program.

Útulný a přehledný interiér

Před vchodem do shopu, který zdobí tradiční dřevěná žaluzie, najdete po levé i pravé straně celkem pět parkovacích míst (jedno pro invalidy). Před vchodem samozřejmě nechybí nabídka kapaliny do ostřikovačů se značkou Orlen Benzina a mrazák na led.

Celkový prostor shopu neoslní svou velikostí, přesto působí díky promyšlenému rozmístění regálů relativně vzdušně. K příjemné atmosféře přispívají zavěšené rostliny a kombinované osvětlení velkoplošnými LED světly ve stropě a volně visícími lampami nad jídelním koutem i barovým pultem. Nejrůznějších materiálů i barev je v interiéru docela hodně, přesto jako celek rozhodně nepůsobí přeplácaně. Naopak lze říci, že celý koncept má svůj styl a zákazník se zde musí cítit příjemně.

Cestu k pokladnám lemuje optimálně rozmístěné impulsní zboží, které zákazník i díky poutači s nápisem "Hit měsíce" musí zaregistrovat. Při naší návštěvě lákal "akční" regál na vánoční edici Kofoly, brambůrky Bohemia a minerálky Rajec a Magnesia. Na dohled od vstupních dveří pak má zákazník také samoobslužný kávový koutek. Kvalitní kávu si zde ovšem můžete dát, stejně jako u všech čerpacích stanic Orlen Benzina, pouze do kelímku. Použitý koncept občerstvení Stop Cafe nabízí vedle kávy také hotdogy, čerstvě vyráběné bagety, hranolky, kuřecí stripsy, teplé vafle a samozřejmě také rozpékané pečivo ze zmrazeného polotovaru.

Plné regály

Nabídka zboží je standardní v rámci celé sítě Orlen Benzina. Nechybí zde samozřejmě cukrovinky, denní tisk a časopisy, cigarety, teplé a chlazené nápoje, zmrzlina i automotive zboží. Stranou pak stojí regál s nabídkou vín. K tomu je třeba dodat, že prezentace veškerého zboží byla v době naší návštěvy na úrovni, regály byly zaplněny přesně tak, aby na nabídku maximálně nalákaly.

Co se týče dalších služeb, samozřejmostí je připojení k internetu prostřednictvím bezplatné Wi-Fi, možnost dobití mobilních zařízení u stolků a baru a vsadit si zde můžete i Sazku. V případě potřeby zde najdete i základní sortiment léčiv od firmy Medipoint a sociální zařízení je přístupné zevnitř. Venku za shopem pak zákazníci najdou vysavač a kompresor pro dohuštění pneumatik. Čerpací stanice Orlen na Jižní spojce je samozřejmě otevřena nonstop.

Závěr

Nájemce Petr Krejcar získal pronájem této čerpací stanice v roce 2018 po úspěšně absolvovaném výběrovém řízení. Než se v oboru rozkoukal, přišla neplánovaně pandemie covidu a období nepříjemných lockdownů. I když čerpací stanice zůstaly otevřené, jejich provoz hlavně v rámci fungování bistra byl velmi omezený. To už snad pominulo, nicméně ani letos není podnikání v tomto oboru kvůli turbulentním cenám pohonných hmot jednoduché. Přesto si Petr Krejcar na nic nestěžuje a snaží se vést čerpací stanici tak, aby bylo spokojeno nejen vedení sítě a jeho deset zaměstnanců, ale v první řadě samozřejmě zákazníci.  

Důkazem, že se mu to daří, je i skutečnost, že nám tuto pražskou čerpací stanici nabídla pro reportáž a účast v soutěži Petrol Awards také centrála koncernu. Čerpací stanice Orlen na Jižní spojce patří díky hustému provozu na pražské páteřní komunikaci k nejnavštěvovanějším stanicím celé sítě polského koncernu. Přehledný příjezd, velkorysý prostor pro tankování, široká nabídka pohonných hmot, útulný interiér shopu, skvělá káva, čisté sociální zařízení, regály plné zboží a špičková mycí linka se zážitkovým programem stejně jako možnost využívat některé služby prostřednictvím aplikací v mobilním telefonu se zákazníkům dostává pod kůži a ti se sem potom rádi vracejí.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek