AVIA Stod

Čerpací stanice roku, AVIA

AVIA Stod

Tygr v červenobílých barvách

Obcí Stod v Plzeňském kraji vede frekventovaná silnice první třídy číslo 26 z Plzně do Domažlic. Od roku 2006 zde řidičům sloužila soukromá čerpací stanice Eurotank, které se časem stala součástí české sítě Silmet, která má v logu tygra. V roce 2019 pumpa prošla velkou rekonstrukcí a proměnila se do červenobílých barev společnosti Avia, se kterou Silmet navázal dlouhodobou spolupráci.

Velko- i maloobchod s pohonnými hmotami

Příbramská společnost Silmet začínala podnikat ve velkoobchodu a posléze i maloobchodu pohonných hmot brzy po revoluci začátkem 90. let. Dnes Silmet provozuje vlastní daňový sklad Terminal Oil ve středočeských Hořovicích, jehož součástí je i distribuce pohonných hmot a 21 čerpacích stanic po celé republice včetně hlavního města od Karolinky u Velkých Karlovic nedaleko hranice se Slovenskem až pod Domažlice. Vedle toho se společnost Silmet Oil zabývá i olejovým vytápěním pro domácnosti i komerční budovy a rovněž stála u zrodu projektu tankovacích karet DFC.

Čerpací stanice Silmet nikdy nepatřily mezi prémiové, nabídka služeb se víceméně odvíjela od prodeje pohonných hmot. Ale časy se mění, konkurence roste a zákazníci jsou stále náročnější. Proto, když přišel čas na modernizaci sítě čerpacích stanic, uzavřeli majitelé Silmetu dohodu s nadnárodní společností Avia, která jim nabídla prověřenou značku i know-how. První se přebarvila do červenobílé kombinace pumpa v jihomoravské Miroslavi v roce 2018, aktuálně jich je v rámci sítě Silmetu osm. Dá se předpokládat, že započatá spolupráce bude pokračovat a červenobílých pump v řetězci Silmet bude přibývat. Když se na to podíváme z opačného úhlu, osm čerpacích stanic Silmet rozšiřuje českou síť Avia na celkem 45 pump.

Majitelé si od spojení se společností Avia slibovali jednotný a odladěný design svých čerpacích stanic, větší důvěru zákazníků (včetně těch zahraničních) ve známou značku a možnost nabídnout nové služby. Ve výsledku to mělo přinést vyšší obrat i zisk v maloobchodním prodeji pohonných hmot. Po šesti letech lze konstatovat, že se předpoklady potvrdily.

U rušné výpadovky na Domažlice

Stod je malé město v okrese Plzeň-jih. Stojí v údolí řeky Radbuzy dvacet kilometrů jihozápadně od Plzně. Žije zde přibližně 3500 obyvatel a městem prochází frekventovaná silnice 26 na Domažlice, která v podstatě kopíruje jižně dálnici D5. Vedle místních jsou proto častými návštěvníky čerpací stanice také cestovatelé a řidiči kamionů. Čerpací stanice Avia stojí na samém konci města (směrem od Plzně) a odbočit k ní můžete z obou směrů. Design čerpací stanice se odvíjí od současného stylu Avia včetně typického zastřešení tankovacího nádvoří s červenobílou atikou a výrazného totemu. Prostřednictvím průhledné stříšky je na refýže napojen zděný shop s relativně prostorným interiérem. Jeho součástí je dnes už nefunkční prostor pro mycí linku, který chce provozovatel v budoucnosti využít jako přípravnu jídla.

Řidiči mají k dispozici šest tankovacích míst u dvou tříproduktových stojanů a jednoho pro rychlovýdej nafty. V rámci rekonstrukce se výdejní stojany ani podzemní nádrže neměnily, jen u celé výdejní technologie proběhly revize a výdejní stojany dostaly nový "kabát" v červenobílých barvách Avia.

K dispozici je standardní benzín oktanového čísla 95, standardní motorová nafta a navíc aditivovaná nafta Diesel Qmax s originální směsí aditiv od firmy Avia. Na posledním stanovišti u rychlovýdeje nafty lze navíc natankovat kapalinu AdBlue z nadzemní nádrže firmy Greenchem. Nabídku pohonných hmot doplňuje samostatně stojící plnicí stojan na LPG, který zde provozuje brněnská firma Hunsgas, vedle pak stojí i klec s LPG lahvemi. Na pokladně shopu můžete za palivo platit vedle hotovosti a standardních kreditních karet také palivovými kartami DFC, CCS, DKV a UTA.

Prostorný shop s jídelním koutem

Vedle prodeje vlastních pohonných hmot nabízí Avia provozovatelům čerpacích stanic v červenobílých barvách také vlastní značku občerstvení Via Café. Toho však provozovatelé sítě Silmet nevyužili a v nově zařízeném interiéru provozují vlastní občerstvení v rámci možnosti obsluhy a stávajícího prostoru. Toho je v shopu relativně dost a je celkem chytře rozdělen na prodejnu s pokladnami a jídelní kout. Nabídka zboží v samostatně stojících regálech i chladicím boxu je standardní. Najdete zde bohatý výběr cukrovinek, chlazených nápojů, novin a časopisů, cigaret, drogerie, alkoholu i automotive zboží. Na čerpací stanici poměrně netradičně nechybí ani samoobslužný prodej stáčeného vína, které v objemných plastových boxech do sítě Silmet dodává firma Vinopol, mezi další služby pak patří Sazka a možnost dobití přenosné elektroniky.

S ohledem na skutečnost, že celou čerpací stanici s otevírací dobou od 6 do 22 hodin obsluhují pouze tři zaměstnanci včetně vedoucí Petry Chládkové, která je profesně spjata s touto čerpací stanicí již 15 let, nejsou zde kapacity na nějakou větší a propracovanější gastronomii. Vedle kávy z automatu Delicomat nebo samoobslužného kávového automatu na zrnkovou kávu si můžete dát vedle cukrovinek a balených baget od Bapy pouze hotdog z rollergrillu. Na konceptu ucelenější nabídky jídel se nyní pracuje, časem by zde měly být k dispozici i polévky nebo čerstvě dělané obložené bagety. Pokud si někdo přinese jídlo vlastní, může bezplatně využít mikrovlnou troubu.

Při rekonstrukci shopu došlo pochopitelně i na toalety, které jsou přístupné ze shopu, k dispozici jsou pro "dámy i pány", a cestovatelé nebo řidiči kamionů zde najdou dokonce sprchu. V nejbližší budoucnosti se na pumpě objeví venkovní posezení, v plánu je výdejní místo nějakého e-shopu, pro které je tu prostor, a možná i nabíjecí stojan pro elektromobily, který by s rozvíjející se elektromobilitou rozšířil nabídku služeb a přitáhl na čerpací stanici další zákazníky. Jak už bylo řešeno, mycí centrum zde bylo, ale nové v plánu není, řidiči však mají k dispozici vysavač od firmy Šebesta i kompresor.

Závěr

Čerpací stanici Avia ve Stodu vdechla rekonstrukce druhý život. Nově se zde zastaví vedle domácích i cizinci, kteří značku Avia znají ze své domoviny. S tím se pochopitelně zvýšily výtoče, obrat i zisk. Příjemné prostředí shopu nabízí standardní sortiment čerpací stanice a má další potenciál rozvoje. Je jen na majitelích, aby toho využili a nabídli zákazníkům více služeb nebo rozmanitější nabídku, což platí zejména pro bistro. Společnost Avia má ostatně už hotový koncept občerstvení Via Café, který se zde nabízí využít. Musel by se současně s tím rozšířit i kolektiv zaměstnanců. Při stávajícím počtu by se další povinnosti jen těžko zvládaly.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek