Benzina Suchdol

Čerpací stanice roku, Benzina

Benzina Suchdol

Dokonalý servis v tiché čtvrti

Na pražském Suchdole v Kamýcké ulici, kousek od cedule konec hlavního města, stojí ve směru do centra čerpací stanice Orlen Benzina. Zákazníkům zde slouží už více než čtvrtstoletí, před třemi lety však prošla důkladnou rekonstrukcí. Na místě původní výdejní "budky" vyrostl moderní shop s občerstvením Stop Café a venkovním posezením.

Suchdol je součástí hlavního města od roku 1968 a patří mezi klidnější městské části. Jeho plochu většinou zabírá bytová zástavba a vilové čtvrti. Nejezdí sem metro a nevedou ani tramvajové linky, a tak jsou jeho obyvatelé nuceni využívat vedle autobusů MHD vlastní dopravu automobily. Kvalitní čerpací stanice na hlavní Kamýcké ulici nemá proto o zákazníky nouzi.

Pumpa v Suchdole patří mezi tradiční "servisní" místa, která provozovala po roce 1989 akciová společnost Benzina. Po převzetí největší české sítě čerpacích stanic společností PKN Orlen fungovala několik let tato čerpačka ve svém původním režimu. Hlavním prodejním artiklem zde byly pohonné hmoty a minimalistická stavba sloužila spíše jako zázemí pro obsluhu než jako shop a bistro pro zákazníky. Tohle se však změnilo. V roce 2020 čerpací stanice přerušila provoz, původní "buňka" zmizela a na jejím místě vyrostl moderní shop s obdélníkovým půdorysem, který umožnil vybudovat solidní zázemí nejen pro obsluhu, ale také prostorný obchod s bistrem a důstojné sociální zařízení. Nyní zde nechybí ani kout s barovým stolkem a židlemi pro zákazníky, kteří si svůj hot dog nebo kávu chtějí vychutnat na místě.

Zářící novotou

Nové je však nejen zázemí se shopem, ale také refýž s výdejními stojany. Původní nabídka paliv byla s ohledem na bohatý sortiment Orlen Benzina omezená, a tak zde byly naistalovány dva moderní oboustranné víceproduktové výdejní stojany Gilbarco SK-700 vybavené velkým multifunkčním displejem, které nabízejí kompletní sortiment pohonných hmot Orlen Benzina počínaje standardně aditivovanými palivy Efecta 95 a Efecta Diesel a prémiovými palivy Verva 100 a Verva Diesel. Na prvním stojanu je vedle všech čtyř produktů ještě samostatný výdej kapaliny AdBlue pro řidiče nákladních automobilů, na druhém stojanu je ten samý sortiment včetně AdBlue dohromady v rámci jednoho počitadla.

V aplikaci Orlen Benzina lze platit za pohonné hmoty i AdBlue přímo u stojanu, jinak zde akceptují kromě hotovosti a standartních kreditních karet také palivové karty Tankarta Orlen Benzina, CCS, DKV, Eurooil, Shell, OMV, Eurovag, Logpay a UTA. Alternativní paliva jako LPG nebo CNG zde nekoupíte, k dispozici zde není ani dobíjecí stojan pro elektromobily. Cenová politika této čerpací stanice je navíc s okolní konkurencí v souladu a aktuální ceny zákazníky svou výší rozhodně neodradí.

Optimální rozložení shopu

S ohledem na vnější rozměry překvapivě prostorný shop nabízí standardní sortiment Orlen Benzina včetně základní nabídky léků od firmy Medipoint a občerstvení Stop Cafe. U vstupu do shopu zákazníka hned zaujme regál s impulzivním zbožím. V tomto případě šlo o minerální vody Magnezia a Rajec, sortiment Coca-Coly a energetické nápoje Big Shock. Cesta zákazníka od tohoto regálu však ještě nemusí vést nutně k pokladně. Po pravé ruce má totiž prostornou chladicí skříň s nápoji, která zároveň slouží jako sklad, a před očima se mu navíc zjeví samoobslužný kávový koutek oddělený od pokladní části nízkou stěnou.

Určitě je třeba ocenit, že občerstvení Stop Cafe, jehož je kávový koutek součástí, má moderní zobrazovací systém v podobě plochých obrazovek, na kterých může být snadno změněna aktuální nabídka a ceny a prezentovány nejrůznější akce. Za chladicími skříněmi je dřevěný regál s víny a za ním vstup na sociální zařízení, které stále po třech letech provozu skoro voní novotou.

V levé části shopu jsou další dva regály se zbožím, pokladny s hot dog modulem a u prosklené přední stěny barový stolek se třemi stoličkami. Víc toho není potřeba. Další, větší posezení najdou zákazníci čerpací stanice venku. Nabídka jídel je v případě této čerpací stanice celkem jednoduchá. Pokud vás při tankování přepadne menší hlad, popřípadě "mlsná", můžete si vybrat tradiční párek v rohlíku neboli hot dog. Ten vám obsluha sestaví z několika druhů párků, omáček i pečiva.  Komu hot dog není po chuti, může si vybrat z široké nabídky balených privátních produktů Stop Cafe nebo balenou bagetu od firmy Bapa. Celý sortiment najdete v chlazeném boxu naproti kávovému koutku.

Efektivní řízení

Nájemkyní je zde Jana Šnejdarová, jejíž profesní život je s touto čerpací stanicí spjat už šest let. Zaměstnává zde celkem šest lidí, některé pouze jako brigádníky. I když se snaží své zaměstnance motivovat, aby byli iniciativnější  a sami přicházeli s nápady, často se osazenstvo pumpy mění, což samozřejmě úzce souvisí s velkou fluktuací v rámci hlavního města, které nezaměstnaností rozhodně netrpí.

Jana Šnejdarová si s jednou stanicí vystačí. "Pokud chcete, aby ta práce byla efektivní, je lepší soustředit se na jednu činnost," říká a dodává, že ji práce na pumpě baví i naplňuje zároveň, což je samozřejmě ta nejlepší možná kombinace pocitů z dobře vykonané práce. Na čerpací stanici je to vidět na doplňovaném a srovnaném zboží v regálech, čistotě sociálního zařízení nebo pořádku ve venkovním prostoru, okolo popelnic i výdejních stojanů. Po rekonstrukci této čerpací stanice se zvýšily výtoče i obrat na prodejně, přibyli i zákazníci. "Když vidíte větší nabídku a máte možnost si vybrat, je to vždycky lepší a obchodu to samozřejmě prospěje," říká Jana Šnejdarová a dodává, že každá snaha o zlepšení má smysl.

Závěr

Čerpací stanice v Suchdole má otevřeno od 5 do 22 hodin.  Mezi další služby patří možnost vsadit si zde Sazku a dále si můžete při dobré kávě prostřednictvím bezplatné wi-fi surfovat po internetu nebo dobít své mobilní zařízení. Myčka ani vysavač zde není, pouze kompresor. Přesto se zde uvažuje o změně. Konkrétně pro tuto čerpací stanici je v plánu instalace zařízení, které by zákazníkům umožnilo samoobslužné tankování i po zavírací době.

Menší, ale moderní a velmi úhledná čerpací stanice nabízí kromě kvalitních aditivovaných pohonných hmot za solidní ceny v rámci regionu vynikající kávu do kelímku, základní občerstvení a sortiment zboží, na který jsou zákazníci červenobílé sítě zvyklí. Myčka na úplném okraji Prahy zase tolik nechybí, protože portál i samoobslužné boxy najdete v hlavním městě všude v okolí.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek