Eurobit Brno

Čerpací stanice roku, Eurobit

Eurobit Brno

Eurobit, Brno-Podolí

Nejen atraktivní "fasáda"

Síť čerpacích stanic Eurobit se stále rozrůstá, převzaté pumpy dostávají novou tvář i kvalitu a výrazně se zlepšuje nabídka jejích služeb, které se netýkají pouze tankování pohonných hmot. Platí to i o bývalé čerpací stanici Unicorn na čtyřproudém přivaděči z dálnice D1 na městský okruh okolo Brna v katastru obce Podolí.

Síť čerpacích stanic Eurobit dnes čítá 33 položek a najdete je od západočeského Chebu přes východomoravský Havířov až po jihomoravské Hrušky u Břeclavi. Na "eurobitku" zatím nenarazíte v Jihočeském kraji a v Praze, ale co není, může být. Zatím posledním počinem je otevření zrekonstruované čerpací stanice ležící vedle čtyřproudého přivaděče z dálnice D1 (kousek od odpočívky Rohlenka) na brněnský městský okruh. Pumpa patřila původně do sítě Unicorn, pod novým majitelem však doslova povstala z popela jako bájný pták fénix.

K čerpací stanici se dostanete pouze v případě, že sjedete na exitu 203 z "déjedničky" na výše zmíněnou čtyřproudou silnici 50, která je prodlouženou Ostravskou ulicí v Brně. Pokud pojedete od Brna, musíte nejprve na D1 a pak se u odpočívky Rohlenky otočit do protisměru. Čerpací stanici lze označit jako dálniční, což reflektuje jak nabídka služeb, tak její zákazníci.

Provoz na silnici 50 je občas docela hustý a kombinuje osobní automobily i kamiony, které míří buď do moravské metropole, nebo na výpadovku směr Svitavy. Důvod, proč zastavit u čerpací stanice právě v tomto místě, může být načerpání pohonných hmot, které jsou zde výrazně levnější než na D1, což platilo právě v případě původního Unicornu. Společnost Eurobit však toho chce řidičům nabídnout mnohem více.

Čerpací stanice láká už zdálky barevným totemem, zblízka pak novou "fasádou". Dvě strany shopu, které vidí zákazníci ze silnice, jsou totiž obloženy hliníkovými panely se vzorem kapky - loga společnosti Eurobit. Toto netradiční řešení je dílem pražského designéra Tomáše Dočkala, který se společností Eurobit spolupracuje dlouhodobě a navrhoval i interiéry amerických restaurací EB Dinners, a Tomáše Veverky z Eurobitu. Realizace se pak ujala společnost Navan.

Čerpací stanice prošla v loňském roce od června do listopadu kompletní rekonstrukcí zázemí, ze kterého zůstaly jen obvodové stěny, měnila se i technologie na čerpání pohonných hmot včetně výdejních stojanů. Nové multiproduktové stojany nesou značku Wayne a zákazníci mají k dispozici celkem tři oboustranné - dva pro osobní automobily a jeden s rychlovýdejem nafty pro nákladní automobily a autobusy. V nabídce čerpací stanice je bezolovnatý benzín oktanového čísla 95, standardní motorová nafta a motorová nafta bez biosložky s označením Diesel Zero. U každého stojanu pak mohou zákazníci doplnit i kapalinu AdBlue. Ceny pohonných hmot se odvíjejí od nabídky velkoobchodů, nicméně marže zde nemají velké. Nedaleko dálniční čerpací stanice OMV byly ceny v době naší návštěvy o čtyři koruny na litr nižší jak u benzínu, tak u nafty.

Na čerpací stanici je provozován také samoobslužný tankovací automat Card Manager od společnosti Unicode Systems, který zajišťuje provoz čerpací stanice v nočních hodinách. Tankovací automat kromě bankovních karet a staničních karet Eurobit na této stanici akceptuje také tankovací karty DKV, Eurowag, UTA a CCS. A platit za nákup pohonných hmot lze pochopitelně také v hotovosti. Jedná se o další čerpací stanici sítě Eurobit vybavenou tankovacím automatem, které společnost Eurobit postupně zavádí na základě zkušeností z provozu.

Podle požadavků Tomáše Veverky se realizace interiéru pod dohledem Tomáše Dočkala ujala společnost MBH ze Zábřehu na Moravě, která dodala i nábytek a vybavení. Vnitřní prostory vkusně kombinují světlé přírodní dřevo, lakovaný vlnitý plech a černé nebo bílé doplňky.

Interiér shopu je rozdělený na dvě části. V levé, přímo proti vstupním dveřím je stěna s chladicím boxem pro nápoje, na ni navazuje kávový koutek se samoobslužným kávovarem Franke a automat na instantní kávu Delicomat. Podél protější stěny je jídelní kout se dvěma stolky a osmi židlemi oddělený dřevěnou stěnou od pokladní části a výdejního pultu bistra. Uprostřed pak stojí jeden rozměrný regál se zbožím.

Vzadu za bistrem jsou zevnitř přístupné toalety pro dámy, pány i invalidy s atraktivním designem, který umocňují černé a bílé dlaždice uspořádané do šachovnice, což je jeden z poznávacích znaků sítě Eurobit.

Interiér kombinující firemní oranžovou a šedou barvu s dřevěným obložením působí útulným dojmem a vybízí k odpočinku. Sortiment shopu je s ohledem na zájem klientely omezený. Chybí například denní tisk a časopisy, nenajdete tu ani koutek s hračkami a sortiment drogerie je rovněž poměrně skromný.

Vedle pohonných hmot zatím lákají provozovatelé čerpací stanice na kávu do kelímku od značky Dallmayr, plněné čerstvé i balené bagety (Hamé) a párek v rohlíku. Brzy rozšíří možnosti stravování objednané zařízení Merrychef, které umožní sestavit menu z určitých druhů teplých jídel. "Plánujeme nabídnout třeba hranolky, stripsy nebo pizzu," říká zkušený provozní manažer čerpací stanice Lukáš Křápek, který má v rámci sítě Eurobit na starost ještě čerpací stanice v jihomoravských Hruškách a Babicích. A jedním dechem dodává, že by zde chtěl nabídnout i kávu do šálku z klasického pákového automatu, se kterým má dobré zkušenosti právě na čerpací stanici v Hruškách.

V létě pak umožní dřevěná lavice za shopem i venkovní posezení, které by ale v budoucnosti mělo získat důstojnější podobu. Mycí linku, mycí boxy ani vysavač tato čerpací stanice nenabízí. Zákazníci mají samozřejmě zdarma k dispozici pouze kompresor pro dofouknutí pneumatik.

Čerpací stanice Eurobit v Podolí u Brna má otevřeno pouze přes den od 5 do 22 hodin a její obsluhu zvládá ve dvousměnném provozu pět lidí včetně provozního. Nájemce zde není, všichni jsou zaměstnanci Eurobitu stejně jako u ostatních čerpacích stanic této české sítě.

Závěr

Rekonstrukce čerpací stanice se podařila. Pod atraktivním zevnějškem se skrývá moderní interiér, k návštěvě pak láká dobrá káva, rychlé občerstvení "do ruky" a hlavně nabídka kvalitních pohonných hmot za rozumné ceny. Škoda jen, že je čerpací stanice přístupná jen v jednom směru od dálnice D1. I tak se však po novém otevření zrekonstruovaného areálu v listopadu loňského roku počet zákazníků výrazně zvýšil, a je tak šance, že se nový Eurobit v obrovské okolní konkurenci (včetně lowendového řetězce TankOno) neztratí a stane se oblíbenou destinací například těch, kteří do Brn dojíždějí každý den za prací. 

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek