Karl Oil, Kocourovec

Čerpací stanice roku, Karl Oil

Karl Oil Kocourovec

S výhledem na Svatý kopeček

Centrum pro motoristy v Kocourovci, který je částí obce Přáslavice na Olomoucku, dobře znají řidiči osobních i nákladních automobilů jezdící dálnicí D35 od Olomouce směrem na Lipník nad Bečvou, kde se připojuje na D1. Vědí, že zde najdou komplex služeb, které se na cestách hodí. Vedle čerpací stanice je to i servis a mycí linka pro nákladní automobily, mycí boxy pro osobní automobily, a ještě navíc hotel. Byli jsme se tam podívat.

Rodinné podnikání

Není to klasická odpočívka u dálnice, musíte kvůli tomu dálnici opustit na exitu Kocourovec a do areálu čerpací stanici následně přijedete přes kruhový objezd. Pumpa stojí trochu v kopci, což ji zaručuje, že ji nikdo nepřehlédne. Z posezení v shopu a venkovní zahrádky je dokonce krásný výhled na slavné poutní místo Svatý kopeček. Kdo sem přijíždí poprvé, má trochu problém se zorientovat. Ke stojanům na tankovacím nádvoří pro osobní automobily se samozřejmě dostanete snadno, najít cestu ke stojanům na CNG, LPG a rychlovýdej nafty pro nákladní automobily je o něco trochu složitější.

Majitelem čerpací stanice je místní podnikatel Karel Lammel, který navazuje na své předky. Ti se zde v minulém století starali o koně a pocestné, za socialismu vedli pod Jednotou pohostinství a po revoluci celý pozemek koupili. V současné době pomáhá majiteli jeho matka, která stojí mimo jiné za realizací pečlivě udržované okrasné zahrady obklopující kiosek.

V noci pouze tankautomat

Při naší návštěvě zde byl poměrně velký provoz, automobily a kamiony stály všude okolo, a tak chvilku trvalo, než jsme se zorientovali. Vlastně mohu konstatovat, že celé centrum je vlastně velkou parkovací plochou pro kamiony i osobní automobily, které zde za poplatek mohou zůstat i přes noc. Uprostřed stojí čerpací stanice a okolo hotel, servis a mycí centrum. I když parkovací plocha je veliká, místo k parkování jsme našli až u hotelu. Pokud natankujete a chcete se občerstvit, nelze v přímé blízkosti čerpací stanice zaparkovat, protože zázemí čerpací stanice obklopuje kromě zeleně, dětské hřiště, plnící stojan na CNG a tankování pro kamiony s rychlovýdejem nafty a kapaliny AdBlue od AS24.

Tankovací nádvoří nabízí pouze jeden oboustranný výdejní stojan pro osobní automobily, který je sice čtyřproduktový, ale funkční jsou pouze dvě pistole na výdej základního benzínu oktanového čísla 95 a motorové nafty. Obojí bez aditivace. Další oboustranný stojan má jen rychlovýdej nafty pro nákladní automobily a kapalinu AdBlue popřípadě vodu do ostřikovačů. Zajímavostí jsou dva cenové totemy s rozdílnými cenami. Ten vyšší "hlavní" stojí před tankovacím nádvořím a ukazuje ceny pro standardní zákazníky, za pumpou je pak ještě jeden menší stojan, který ukazuje ceny pro zákazníky s kartou Member card Karl Oil. Ty jsou přibližně o čtyři koruny nižší. Mnoho lidí si však přečte pouze ceny u menšího stojanu a pak se u pokladny diví. Cenová politika majitele nemíří na vysokou výtoč, standardní ceny odpovídají přibližně nabídce nedaleké čerpací stanice Shell na odpočívce Daskabát.

Přestože se v podstatě jedná o dálniční čerpací stanici, otevřeno je pouze od šesti do 22 hodin. Nicméně motoristé zde v noci přesto natankují, protože je zde k dispozici samoobslužný tankovací automat od společnosti Unicode, který je zajímavým způsobem integrován do prostoru výkladní skříně čerpací stanice. Na tankovacím automatu stejně jako u pokladny kiosku lze platit jak bankovními kartami, tak i palivovými kartami CCS, WAG, DKV, UTA, Eurowag a CNG. Společnost Unicode dále zajistila možnost platby i těmito kartami na parkovacím automatu, kterým čerpací stanice nedávno rozšířila své služby. Jak už bylo řečeno, za shopem je ještě oboustranný samoobslužný výdejní stojan na naftu a kapalinu AdBlue od společnosti AS24, přímo naproti dětskému hřišti je pak zastřešené výdejní místo pro stlačený zemní plyn a nechybí ani plnící stojan na LPG.

Designový kiosek

Jinak je samozřejmě středobodem čerpací stanice dřevem obložený kiosek se zakulacenými rohy. Na první pohled vypadá kompaktně, uvnitř však zjistíte, jak moc je prostorný. Celý objekt je dílem olomouckého architekta Petra Čehovského který si pohrál hlavně s vnitřním prostorem, kde jsou zkombinovány poměrně netradiční materiály a originální povrchy. Shop lze rozdělit na prostor, který slouží k posezení, pokladní zónu s obchodními regály a další posezení, které sousedí se vstupem na venkovní zahrádku a dětské hřiště. Na první pohled zaujme obrovská vinotéka u posezení v levé časti shopu, dřevem obložený strop s rafinovaným osvětlením, surový beton na stěnách a pokladní zóna obložená netradičním vzorem s velkým profesionálním pákovým kávovarem. Celé to působí velice zajímavě, jen se k tomu moc nehodí zvolené židle a stoly.

Míst k sezení u stolků je však dostatek, bohužel cestovatelé se zde až tak důkladně neobčerství, protože v nabídce bistra je pouze káva, točená zmrzlina, sladké palačinky, polévky od Hamé a balené bagety, respektive sendviče Crocodile. Pořádné teplé jídlo zde nedostanete. Je to škoda, protože restaurace hotelu je zavřená, a tak většině návštěvníků tohoto centra nezbývá, než zase sednout do svého automobilu a pokračovat po D35 k další odpočívce Daskabát, kde stojí čerpací stanici Shell. Jinak je sortiment čerpací stanice standardní, nechybí samozřejmě chlazené nápoje, cukrovinky, hračky nebo drogerie. Léky, noviny a časopisy zde nenajdete, můžete se však bezplatně připojit k internetu přes wi-fi a je zde také možné dobít přenosnou elektroniku. Samostatnou kapitolou sortimentu této čerpací stanice je rozsáhlá vinotéka, v níž najdete kvalitní vína z menších vinařství v Itálii a na Moravě (Vinařství Hruška). Pro majitele je shánění tohoto sortimentu koníčkem, vinařství vyhledává a oslovuje sám a sám si vína také dováží.

Kontroverzní sociální zařízení

Předmětem sporu zde občas bývají toalety. Zdarma jsou pouze pro zákazníky, kteří předtím natankovali. Pokud přijedete na čerpací stanici s cílem využít pouze toalety, protože už prostě musíte, anebo se chcete jen občerstvit, přijde vás návštěva sociálního zařízení na 20 korun. To je však třeba zaplatit v hotovosti, což mnoho zákazníků samozřejmě otráví a pak si "uleví" někde venku v areálu, což se majiteli pochopitelně nelíbí.

Závěr

Čerpací stanice Karl Oil nabízí vítanou zastávku pro cestovatele, kteří míří z Hané na sever Moravy. Celé centrum Kocourovec, nabízí velmi příjemné zázemí čerpací stanice včetně pěkně vybaveného dětského hřiště a poskytuje užitečné služby. Jen zde všechno není v mnoha ohledech dotaženo k dokonalosti. Zdrojem sporů mezi zákazníky a obsluhou jsou například dva cenové totemy a také placené toalety, na které si zákazníci musí přinést hotovost. Mimochodem, za poplatek je zde i kompresor na pneumatiky, který stojí vedle vysavače u mycích boxů.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/03 Téma číslaUNITI
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek