MOL Veleslavín Praha

Čerpací stanice roku, MOL Veleslavín Praha

MOL Veleslavín

Nejen pro závodníky

V pražské ulici Evropská hned naproti železniční stanici a autobusovému nádraží Veleslavín stojí pod paneláky sídliště Červený vrch čerpací stanice MOL. Pumpa má za sebou pestrou minulost, zářivě zelený totem ve tvaru plachty však už pár let oznamuje, že aktuálně je součástí druhé největší sítě čerpacích stanic v Česku.

Žlutá pumpa zezelenala

Typická městská čerpací stanice stojí na tomto místě již více než 20 let. Původně ji spravovalo Eni respektive Agip, po odchodu Italů z českého trhu v druhé polovině minulé dekády ji převzal nový vlastník, kterým se stal maďarský koncern MOL prostřednictvím českého zastoupení. V roce 2016 došlo v rámci rebrandingu a modernizace nově budované sítě MOL v ČR k rozsáhlému remodelingu interiéru a k rozšíření plochy občerstvení Fresh Corner. Vloni pak došlo i na tankovací nádvoří, zrevidovány byly nádrže a na refýžích se objevily nové stojany Gilbarco, které nabízejí kompletní sortiment pohonných hmot. Čerpací stanici MOL ve Veleslavíně má v nájmu Vladimír Kunhart, který však byl v době naší návštěvy zdravotně indisponován a tak jej zastupovala zkušená provozní této čerpací stanice paní Ikráthová, která má plnou důvěru nájemce.

První v Česku

Veleslavínská "molka" je jednou z devíti čerpacích stanic v Česku, kde je součástí nabídky také závodní benzín Racing Fuel 102. Toto palivo je výsledkem dlouhodobého vývoje společnosti MOL v oblasti závodních paliv, kde mimo jiné spolupracuje i s předními českými jezdci včetně několikanásobného mistra ČR v rally Jana Kopeckého. Ten na závodech využívá palivo MOL Racing Fuel Hi5 a data z reálného využití tohoto paliva v rámci závodů pak MOL uplatňuje i při vývoji standardních komerčních produktů včetně paliva Racing Fuel 102. Označení odkazuje na oktanové číslo 102 a více, což přispívá ke kontrolovanému spalování v motoru bez nežádoucích detonací a tím i k vyššímu výkonu. Zároveň přispívá k delší životnosti motoru.

"Byli jsme první čerpací stanicí, která měla tenhle benzín k dispozici. Vlastně už ho prodáváme třetím rokem," říká paní Ikráthová a dodává, že jim závodní benzín rozhodně zvýšil počet stálých zákazníků a dostal tuto čerpací stanici více do podvědomí. Benzín Racing Fuel 102 se přitom kvůli speciální výrobě i distribuci prodává pouze od června do října navíc v omezeném množství a za poměrně vysokou cenu 94,90 Kč/l. Nádrž o objemu 6000 litrů je přesto potřeba během těchto měsíců doplňovat někdy i dvakrát do měsíce.

Vedle paliva Racing Fuel je samozřejmě k dispozici také standardní 95oktanový benzín (E10), motorová nafta (B7) a prémiové pohonné hmoty benzín Evo plus 100 (E10) a nafta Evo plus (B7). Celkem stojí na nádvoří čtyři oboustranné výdejní stojany, takže současně zde může tankovat osm zákazníků. Nabídku "energií" doplňuje nabíjecí stojan s dvěma konektory CCS (60 kW a jedním Type2 (22 kW). S ohledem na městský charakter této čerpací stanici zde logicky u stojanu nekoupíte kapalinu AdBlue (mají pouze balenou), naopak chybí stojany na kapalinu do ostřikovačů, které se postupně objevují napříč celou sítí MOL v Česku. Jinak zde akceptují vedle hotovosti a běžných platebních karet a karet MOL také palivové karty DKV, UTA a Eurooil.

Pumpa i kavárna zároveň

Okolní obyvatelstvo si na přítomnost pumpy v městské zástavbě zvyklo a naučilo se ji využívat. Někteří zákazníci sem dokonce chodí pěšky a zajímá je pouze zboží v shopu. Nabídka vykrystalizovala na základě poptávky. Nenajdete zde hračky, zmenšila se i drogerie. Dobře však funguje prodej alkoholu. Příkladem je třeba pivo v plechovkách, které je oproti supermarketu výrazně dražší, a přesto se ho denně prodá několik desítek kusů. Plzeňský Prazdroj byl dokonce součástí nabídky impulzního zboží, na které narazí zákazník mířící k pokladnám. Mezi dobře prodávaný sortiment patří i led, který se doplňuje i třikrát týdně, grilovací potřeby (uhlí, brikety, podpalovače) a některé druhy léků, které se nabízejí prostřednictvím společnosti Medipoint. Mimochodem, i zde má školená obsluha k dispozici defibrilátor pro nenadálý případ.

Povedený interiér čerpací stanice v harmonické kombinaci tmavších hnědých odstínů a světlé vanilky vytváří útulný a zároveň vzdušně působící prostor. Jeho součástí je i posezení, které se zákazníci naučili využívat jako příjemné místo pro neformální schůzky či jednání. Středobodem interiéru je samoobslužný kávový koutek se dvěma automaty na zrnkovou kávu do kelímku.  Kdo nestojí o kávu do kelímku, může si objednat i kávu do porcelánového šálku, kterou mu vyrobí školená obsluha bistra na klasickém pákovém automatu. V pokladní části si pak lze vybrat něco dobrého ke kávě z nabídky sladkého pečiva.

Jen základní občerstvení

Nabídka občerstvení na této stanici vychází z městského konceptu Fresh Corner. Základem je vedle výše zmíněné kávy také hotdog, který si může zákazník sestavit podle své chuti hned z několika druhů párků a omáček. K dispozici jsou navíc i klasický světlý nebo grahamový rohlík. Pokud nechcete párek v rohlíku, můžete si dát sendvič, panini nebo plněný toust, který vám obsluha připraví na kontaktním grilu. Polévky nebo hotová jídla veleslavínská "molka" nenabízí, protože zde není poptávka. Zkoušeli zde třeba polévky, ale nebyl o ně zájem.

I když po Česku vyrostlo během posledních let neuvěřitelné množství mycích center se samoobslužnými boxy, portálové mycí linky na čerpacích stanicích v městské zástavbě mají stále své opodstatnění a pravidelné zákazníky. Platí to i pro "molku" na Veleslavíně, kde v sezóně před portálem někdy stojí i fronty. Kromě myčky zde mají zákazníci k dispozici i vysavač a kompresor.

Protože je otevřeno nonstop, tvoří pracovní kolektiv čerpačky ve Veleslavíně osm zaměstnanců, kteří se střídají na 12hodinových směnách. Většinu tvoří ženy, o výdejní plochu a mycí linku se tak musí starat občas i nájemce. Ženy mají naopak v popisu práce starost o bistro a sociální zařízení. K dispozici jsou zde oddělené toalety pro pány, dámy i invalidy. Mimochodem, sociální zařízení bylo v době naší návštěvy čisté a voňavé.

Závěr

Čerpací stanice MOL na rušné Evropské ulici představuje typickou městskou čerpací stanici. Můžete si zde samozřejmě doplnit palivo nebo nabít elektromobil, ale je to zároveň také kavárna a mycí centrum. Všechny tyto služby nabízí příjemná obsluha na úrovni, a tak není divu, že se sem zákazníci rádi vrací.


Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek