OMV Prostějov - Žešov

Čerpací stanice roku, OMV

OMV Žešov

Tam, kde se dobře vaří…

Perfektní služby, výtečná domácí kuchyně a příjemné posezení v originálním interiéru. To je vizitka čerpací stanice OMV, která stojí na dálnici D46 asi dva kilometry od sjezdu ze známé prostějovské estakády ve směru na Brno. Vrátili jsme se sem po čtyřech letech.

20 let věrné služby motoristům

Rakouská společnost OMV, která aktuálně provozuje v Česku 139 čerpacích stanic, převzala do svého portfolia původně čerpací stanici Petra v roce 2003 a o rok později ji podle návrhu architekta Baluska kompletně zrekonstruovala. Z obyčejné čerpací stanice zde vyrostlo atraktivní zařízení s originální kruhovou restaurací a centrálním barem uvnitř. Podobnou čerpací stanici postavilo OMV ještě na odpočívce u Berouna na D5, kde je tento koncept v podstatě totožný. Prostějovská čerpací stanice je navíc zvláštní tím, že odpočívka leží částečně ve svahu.

V roce 2017 se většina prostor této čerpací stanice dočkala rekonstrukce, oceňované restaurace se to však nedotklo, a tak může tento prostor letos společně se svými provozovateli oslavit 20 výročí. Mimochodem, už příští rok čeká tuto čerpací stanici další významné jubileum. Uběhne rovněž 20 let chvíle, kdy zde byl otevřen první výdejní stojan na kapalinu AdBlue v České republice. Už tehdy zde pracoval jako provozní Erik Kunze. Vystudovaný elektrotechnik se postupem času stal nájemcem a dnes zaměstnává okolo 25 lidí.

Kompletní nabídka PHM

Díky velkoryse dimenzovanému prostoru, na kterém areál čerpací stanice stojí, umožňuje zastřešené tankovací nádvoří paralelní uspořádání výdejních stojanů. Současně tak mohou čerpat pohonné hmoty řidiči na osmi místech. Ten krajní má samozřejmě rychlovýdej motorové nafty a výše zmíněnou kapalinu AdBlue pro nákladní automobily a kamiony. Najdete zde všechny druhy pohonných hmot, které jsou v portfoliu společnosti OMV. Nechybí vysokooktanový prémiový benzin MaxxMotion 100 Plus a prémiová nafta MaxxMotion Performance Diesel ani základní benzín Natural 95 a standardní motorová nafta. Doplnit plyn si zde mohou i majitelé automobilů na LPG.

Cenová hladina odpovídá nabídce většiny dálničních čerpacích stanic v této oblasti, ceny ostatně nastavuje centrála, která se také stará o distribuci pohonných hmot. Prémiová paliva se vozí z Rakouska, ta ostatní z nejbližších skladů společnosti Čepro. Starší výdejní stojany Wayne se brzy dočkají výměny za novější modely. Dosud to s ohledem na jejich spolehlivost a kvalitu nebylo třeba. Většina refýží má ve výbavě vedle standardních potřeb na čištění skel a odpadkového koše také kompresor na dohuštění pneumatik. CNG zde nedoplníte a zatím si zde ani nenabijete elektromobil, i když plány na výstavbu rychlonabíjecích stanic už existují a v nejbližší době zřejmě budou realizovány.

Středobodem je restaurace

V interiéru zázemí čerpací stanice se prolíná nové se starým a kupodivu to vůbec nevadí. Příjemný dojem z celého interiéru umocňuje důmyslně řešené stropní bodové osvětlení a designové lampy nad barem i stolky. Interiér současně působí útulně i vzdušně zároveň, každý zákazník zde najde svůj prostor. Vedle příjemného posezení v restauraci se můžete občerstvit také na velké zahrádce mezi restaurací a dálnicí pod slunečníky.

Přestože je tato čerpací stanice především transitní, má své stálé zákazníky dokonce i ze zahraničí. Pravidelnou pauzu si zde plánují především polští řidiči. Důvodů, proč motoristé právě zde mají udělat přestávku v jízdě, existuje celá řada. Mezi zaměstnance Erika Kunzeho totiž patří i parta kuchařů, kteří mají k dispozici profesionálně vybavenou kuchyň, za níž by se nemusela stydět ani zavedená restaurace. Stálí zákazníci této čerpací stanice již dobře vědí, že zdejší guláš, svíčková, vepřo-knedlo-zelo nebo obyčejná dršťková polévka nejsou ohřívaným polotovarem. V době naší návštěvy zde měli v nabídce hned pět polévek, jedenáct hotových jídel, šest minutek a k tomu devět příloh od hranolek po bramborové knedlíky.

A když pojedete okolo v době podávání snídaní, můžete si objednat i klasické variace z vajec v podobě omelety, hemenexu nebo míchaných vajíček se slaninou. Týdně zde, mimochodem, spotřebují okolo 800 vajec "Restaurace nám tady opravdu funguje perfektně. Po covidu sem začali jezdit i lidé z firem v Prostějově, a proto jsme začali dělat i polední menu," říká Erik Kunze. Základem jsou klasická česká jídla. "Občas experimentujeme v rámci poledních menu s italskými nebo asijskými recepty, ale většinou se spoléháme na poctivou českou kuchyni, kterou doplňujeme různými vegetariánskými pokrmy," říká Erik Kunze.

Místní kuchaři však nejen vaří ale i pečou. Na domácí štrůdl zde jezdí lidé ze širokého okolí, oblíbené jsou i míša řezy nebo prostějovský koláč. Poctivý oběd nebo večeři zde můžete spláchnout čepovaným nealkoholickým pivem nebo kofolou. Častá výměna sudů svědčí o tom, že je o čepované nápoje na čerpací stanici zájem. Tradičně dobře na odbyt jdou plněné bagety, které zde připravují. "Každý měsíc máme nějakou novou recepturu, takže je stále z čeho vybírat i nikomu se to nepřejí," dodává Erik Kunze.

Ještě je třeba dodat, že vám zde samozřejmě uvaří i výbornou kávu z nové guatemalské Arabiky, kterou začaly čerpací stanice prodávat už loni. V nabídce jednotlivých druhů nechybí ani aktuálně populární dvojité espreso s mléčnou pěnou neboli flat white. Můžete si samozřejmě vybrat, zda si chcete svou kávu vypít na místě ze stylového šálku nebo si ji vzít s sebou v kelímku. I když většina zákazníků dnes preferuje kvalitní kávu z pražených zrn, nechybí zde ani samoobslužný automat na instantní kávu.

Ani velké parkoviště nestačí

Hosté čerpací stanice mohou samozřejmě využívat bezplatné wi-fi připojení k internetu a rovněž si v jídelním koutu dobít mobilní telefon nebo jiné elektronické zařízení. Zboží na shopu představuje standardní nabídku sítě OMV. Nechybí ani "zdravé" bio produkty včetně nesycených nápojů, ledových čajů a káv s nejrůznějšími příchutěmi od vlastní značky Viva, jejíž sortiment se neustále rozšiřuje. Širokou nabídku zboží nabízí tato čerpací stanice i se značkou OMV, které mohou zákazníci najít v regálu pro automotive. Vedle olejů nebo kapaliny do ostřikovačů se jedná hlavně o kosmetiku na údržbu a čištění automobilů. A v boxu Medipoint pak najdete základní léky a zdravotní potřeby.

S ohledem na množství zákazníků, kteří čerpací stanici denně navštíví, se samozřejmě pamatovalo i na dostatečně dimenzované sociální zařízení, kde nechybí ani sprcha nebo přebalovací pult. Tak jako na většině čerpacích stanic, které lemují české dálnice, je i zde problém s parkováním pro kamiony. Přestože je zde odstavná plocha pro deset kamionů, přes noc jich tu parkuje i dvojnásobek.

Závěr

Zaběhlá dálniční čerpací stanice OMV na Hané ukazuje, že se můžete vydatně, chutně a také zdravě najíst i na čerpací stanici. A pokud se nájemce náležitě stará a centrála jeho potřebám naslouchá, může být její chloubou i dvacetiletý interiér, který těží z povedeného architektonického konceptu.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/03 Téma číslaUNITI
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek