Orlen Bystřice u Benešova

Čerpací stanice roku, Orlen Bystřice u Benešova

Orlen Bystřice

Stále na tahu

Provoz na silnici první třídy číslo 3 z Mirošovic až k nájezdu na dálnici D3 za Miličínem už dávno překročil únosnou kapacitu, auta zde často stojí v dlouhých kolonách a náprava je v nedohlednu. Dálnice D3 se za Miličínem zastavila a kdy respektive jestli vůbec se začne stavět úsek na Prahu je zatím ve hvězdách. Radost z toho mohou mít jen místní provozovatelé restaurací, občerstvení a samozřejmě také čerpacích stanic. Dobrým příkladem je čerpačka Orlen u odbočky na Bystřici u Benešova.

Od Parama k Orlence

Čerpací stanice u Bystřice zde stojí už bezmála 30 let. V roce 1996 ji postavila společnost Paramo, která se ale v roce 2000 stala součástí skupiny Orlen Unipetrol. Její síť čerpacích stanic částečně převzal Papoil, bystřická pumpa se však stala součástí sítě Benzina. V roce 2008 došlo k první rekonstrukci, kdy se z Benziny stala Benzina Plus s gastrokoutkem. Současná podoba čerpací stanice pochází z roku 2020, kdy byl během tří měsíců kompletně zrekonstruován celý interiér. Vloni ještě došlo ke změně názvu, když se z Benziny stal Orlen a v současné době už na rekonstrukci čekají pouze výdejní technologie včetně stojanů Gilbarco.

Nájemcem čerpací stanice je Kamila Bělohradová, která zde působí od roku 2006. Původně měla v nájmu ještě další dvě benzinky v pražské Kolbenově ulici a v Dobřichovicích, po roce 2020 ji však zůstala pouze bystřická pumpa. Přesto si na nedostatek práce nemůže stěžovat. "Vést čerpací stanici je rok od roku náročnější, úkolů přibývá a zvládnout vše včetně rodinného života není vůbec jednoduché," říká.

Standardní nabídka

Čerpací stanice stojí na křižovatce, a proto se k ní bez problémů dostanete jak ze směru od Tábora, tak od Benešova.  Pod zastřešením tankovacího nádvoří napojeným na shop se skrývá trojice výdejních stojanů, která umožňuje současné tankování pěti motoristům. Čtyři místa s kompletním sortimentem pohonných hmot sítě Orlen (aditivovaná paliva Efecta 95 a Efecta Diesel a prémiová paliva Verva 100 a Verva Diesel) jsou určeny pro osobní automobily, jedno s rychlovýdejem motorové nafty využívají nákladní automobily a kamiony. Zatím zde chybí stojan pro výdej kapaliny AdBlue, kterou si můžete zakoupit v shopu v plastovém kanystru.

Díky aplikaci je možné platit za pohonné hmoty přímo u stojanu, jinak pokladny v shopu akceptují vedle hotovosti, karet Orlen a klasických platebních karet také palivové karty Eurowag, CCS, DKV, UTA, OMV, Eurooil a Shell. Nabídku energií doplňuje ještě samostatně stojící plnící stojan na LPG od firmy Hunsgas, která zde nabízí i propan-butanové láhve.

Prostorné zázemí

Zázemí má poměrně netradiční půdorys nepravidelného pětiúhelníku, nicméně vnitřní prostor je velkoryse dimenzovaný. Dostatečně velká je proto nejen plocha shopu a bistra ale také zázemí pro obsluhu a sklad zboží. "Můžeme díky tomu držet solidní zásoby a nemusíme tak často objednávat zboží," pochvaluje si Kamila Bělohradová.

Designově povedený interiér s rafinovaným osvětlením láká na bohatý sortiment zboží, dobře známý z ostatních červenobílých čerpaček. Ve dvou velkých regálech a chlazené skříni najdou zákazníci základní zboží od cukrovinek, nápojů, drogerie, hraček až po potřeby pro motoristy. Nechybí ani částečně chlazený regál s nabídkou vlastního zboží se značkou Stop Cafe (ledová káva, džusy, voda a nápoje) a Verva (energetické nápoje) a regál s vínem a dárkovými předměty. Hned u dveří stojí v impulzní zóně regál s nápisem "Aktuální nabídka", který láká na energetické nápoje, ledovou kávu v plechovkách, balenou vodu a soutěž s Coca-Colou.

Součástí bistra Stop Cafe je kávový koutek se dvěma samoobslužnými automaty Franke s platebním terminálem. Káva je sice k mání pouze do kelímku, ale to je standard v celé síti Orlen a většině zákazníků to nevadí. Výběr teplých nápojů je bohatý a jejich chuť rozhodně nezklame. Na dotykovém displeji kávovaru najdete ikony nejen pro klasické espresso či černou kávu s mlékem či bez, ale také caffe latté, cappuccino, flat white (dvojité espresso s napěněným mlékem), café mocha (espresso ochucené kakaem a mlékem) nebo čokoládu a čaj. Orlen si nechává pražit vlastní fair trade kávovou směs ze speciálně vybraných zrn a poměrně přísně kontroluje její kvalitu. Stejně důkladně se obsluha stará o to, aby příprava kávy probíhala podle přesně stanovených pravidel. A pokud vám chutná, můžete si zde koupit 250 gramové balení kávy i na doma.

Jen rychlé občerstvení

I když se v podstatě jedná o transitní čerpací stanici, nabídka bistra neobsahuje klasické "hotovky", ale pouze čerstvé nebo rozpékané bagety, hranolky, kuřecí stripsy a vydatnou polévku (např. gulášovou) podávanou s pečivem. Pro mlsné jazýčky zde mají belgické vafle, pro rychlé zahnání hladu pak oblíbené hotdogy nebo teplou sekanou v bagetě nebo housce. Vybrat si při tom můžete ze dvou typů rohlíků, několika druhů párků a dresingů včetně klasické hořčice a kečupu. Platit v bistru můžete nejen hotovostí a kartou ale také elektronickými stravenkami.

Zakoupené občerstvení lze samozřejmě vychutnat v klimatizovaném shopu v jednom z oddělených boxů s polstrovanými lavicemi, na barové stoličce u okna, popřípadě venku pod slunečníky za shopem vedle udržované zahrádky, na kterou je nájemkyně náležitě pyšná.

Sociální zařízení je k dispozici zvlášť pro dámy, pány i invalidy s tradiční výzdobou stěn ze zelených trojlístků. Ještě je třeba dodat, že v době naší návštěvy byly WC dokonale čisté a voňavé.  Nabídku služeb pak doplňuje možnost dobití mobilních zařízení, bezplatné wi-fi připojení a Sazka.

Závěr

Čerpací stanice Orlen i Bystřice u Benešova má otevřeno nonstop 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, provoz zajišťuje celkem 11 zaměstnanců, kteří se střídají ve dvanáctihodinových směnách. Přes den pokrývají provoz čtyři, v noci stačí dva. O zákazníky se pumpa obávat nemusí. Rušná mezinárodní silnice E55 jich denně dodá více než dostatek a o jejich spokojenost se postará příjemný personál a pečlivá nájemkyně. Útulné zázemí, kvalitní pohonné hmoty a nabídka služeb by měly zaručit, že se sem při další cestě vrátí.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek